torsdag 22 maj 2014

CYKELFEBER


Idag har jag gått och blivit med cykel! Jeij! Har ju haft en cykel i min gamla hemstad, men har aldrig tagit den hit till Helsingfors och faktiskt inte ens tänkt på hur lätt det är att ta sig överallt med cykel. Blev inspirerad av M, som köpte cykel för några veckor sedan, och som nu tar sig runt med cykel överallt, så måste också gå och köpa mig en cykel för att kunna hänga med honom på utflykter. Bästa köpet någonsin!

Valde en svart, basic cykel i lite wanna-be-jopo-stil. Ikväll har vi cyklat runt kors och tvärs i stan hela kvällen och njutit av kvällssolen. Belöningen efter allt cyklande? En stor, fet hamburgare med massa getost i. Nam.

Today I got myself a bike, yeah! I have my old bike in my old hometown, but I've never had a bike here in Helsinki and haven't even thought of how easy it is to get around on a bike here. Got inspired by M, who bought a bike some weeks ago, and now goes everywhere by bike. As I want to join him this summer and make bike trips in town, I decided to get myself a bike as well. Best thing ever!

Today we've been biking around Helsinki all night and enjoying the evening sun. So beautiful and such a lovely evening. And the reward after all biking? A big, fat hamburger with lots of goat cheese. Yummie.












BATAT HAMBURGARE


Förra fredagen gjorde jag batat hamburgare till middag. Så jäkla gott, lätt och ett hälsosammare alternativ till vanliga hamburgare. Batat hamburgare är också bra på det sättet, att de funkar till keliakiker. Tänkte dela med mig lite hur jag gjorde våra hamburgare ifall att någon vill testa.

Köp största möjliga batat så att du får fina "bröd" till burgaren. Tvätta bataten och skär i ungefär en centimeter tjocka skivor. Sätt batat skivorna på en plåt, strö över olivolja, salt och peppar och sätt in i ugnen på 225 C i ca 15-20 minuter eller tills de blivit mjuka.

Hamburgarbiffen kan man ju göra helt hur man vill men här kommer mitt recept.

1 dl skorpmjöl
2 dl gräddfil
1 lök
1 ägg
1 tsk salt
svarpeppar
färsk chili
färsk timjam
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
400 g maletkött

Jag blandade bara alla ingredienser och gjorde sen biffar av smeten. Biffarna stekte jag med stekpanna.

I våra hamburgare satte jag ännu med saltgurka, tomat, sallad, ketchup och så gjorde jag en hamburgarsås på creme fraiche, färsk chili och kryddor. Så gott! Rekommenderar er att testa!