tisdag 22 december 2015

RECEPT: JULGODIS


Igårkväll blev jag inspirerad att fixa lite julgodis efter att jag dekorerat alla våra pepparkakor och fortfarande hade kli i fingrarna att få fixa med något. Det fick blir citron- och lakritskola som jag tycker blev riktigt gott. Tyckte ju förstås receptet lät så litet så lagade dubbelsats vilket ledde till att jag rullade kolorna i papper ännu kl. elva på kvällen haha. Här kommer hur som helst receptet om någon vill prova på (detta är alltså en sats).

2 dl grädde
4 dl rårörsocker
1 dl ljus sirap
1 msk lakritspulver
rivet skal och saft av 1 citron
1 msk smör

Sen är det bara att blanda ihop allt förutom smör i en kastrull och koka upp under omrörning för att sedan låta koka på medelvärme tills smeten klarar kulprovet (häll några droppar smet i ett glas med kallt vatten och se om du kan göra en fast kula av smeten). Då smeten klarat kulprovet tar du bort kastrullen från värmen och blandar i smör för att sedan hälla hela smeten i en form (ca 10x25 cm) med bakplåtspapper. Då smeten stelnat skär du den i bitar och slår in i bakplåtspapper (annars klibbar de ihop). Förvara svalt.

PS. nästa gång jag lagar dessa tänker jag sätta i mer lakritspulver. Tycker citronsmaken kommer igenom bra, men lakritssmaken är väldigt svag


Yesterday I got inspired to make some Christmas sweets and wanted to try out something new so I went for lemon- and liquorice fudge. Of course I couldn't just make one batch like a normal person would do, I had to make two just in case they turned out good. Oh well, at almost midnight I was still wrapping candies in paper, but it was worth it. Here's the recipe (one batch) if you want to try it out.

2 dl cream
4 dl cane sugar
1 dl syrup
1 tbs liquorice powder
the juice and skin from one lemon
1 tbs butter

Then you just mix everything except the butter together in a pan and keep boiling it until you can put a few drops of the mixture into a glass of col water and you can make small balls of the mixture. After the mixture is ready just take it off the stove, mix the butter in it and pour it in a mould with oven paper in it and put it in a cool place until you can cut it in pieces. Wrap the pieces in oven paper.

PS. next time I'll make these sweets I'll use more liquorice powder as I think the liquorice taste was quite vague.