torsdag 28 januari 2016

MIDDAGSTIPS: MASALA GRYTA MED ROSTAD PALSTERNACKA


Whoops, lovade ju er recept på min vegetariska Masala gryta med rostade palsternackor men har helt enkelt inte haft tid att blogga. Inte speciellt ofta jag testar på helt vegetariska rätter. En orsak är att jag har en mage att mätta hemma (M) som oftast saknar fisk, höna eller rött kött i maträtterna. Den här rätten innehåller doken hel del kikärtor så man får ju ändå en ordentlig dos protein. Visste ni förresten att kikärtor har massor med protein och mer järn än vad t.ex. maletkött har och dessutom innehåller ju kikärtor inga dåliga fettsyror. En väldigt bra  ingrediens i vegetarisk mat med andra ord.

Du behöver:

4 palsternackor
rapsolja
300 g sötpotatis (batat)
1 lök
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
400 g krossade tomater
1 msk garam masala
100 g torkade aprikoser
3-4 dl vatten
800 g kokta kikärter, sköljda
1 knippe koriander
2 lime i klyftor
creme fraiche

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C. Skala och dela palsternackorna på längden, vänd dem i rapsolja, salta och peppra. Rosta i ugn ca 20-25 minuter.
Skala och tärna sötpotatisen. Skala, tärna och fräs lök + vitlök i olja 3-4 min. Tillsätt garam masala krydda (jag satte 2 msk istället för 1 msk eftersom vi tycker om kryddstark mat), fräs ytterligare 2 min. Häll på krossade tomater (vi hade med chilismak) och vatten, låt sjuda en stund. Tillsätt sötpotatis och aprikos och låt småkoka tills sötpotatisen nästan är mjuk, lägg i kikärtorna och koka 5 min till. Salta och peppra. Servera med de rostade palsternackorna, creme fraîche och koriander. Garnera med limeklyftor.

Receptet tog jag ur Hemköps gratistidning.